Így emlékezzünk Trumpra!

Tegnap 2 fontos esemény is történt az Egyesült Államokban. Az egyikről gondolhattuk, hogy nagyon fontos, ám mégsem döntő dolog volt. A másik alapjáraton inkább ceremoniális lett volna, mégis ez lett/lesz a közbeszéd tárgya, erre fogunk emlékezni.

Január 5.-én Georgia-ban a megmaradt 2 szenátusi helyért tartottak választást. Georgia alapjáraton republikánus állam, a közvélemény kutatások azonban azt mutatták, hogy a demokraták erősödtek. A sajtó tegnap este ki is nyilvánította győztesként a 2 demokrata jelöltet. Az egyik jelölt 30, a másik 70 ezer szavazattal előzte csak meg republikánus ellenfelét. Így meglett az áhított döntetlen a szenátusban (nem mintha ez bármit is érne).

A másik történés azonban sokkal “izgalmasabb” lett, mint az kellett volna. 

A kongresszus a Capitoliumban ült össze tegnap délután, hogy elvégezze az elektori szavazatok hitelesítését. Már előre tudni lehetett, hogy a republikánusok akadályozni fogják a menetet. A kongresszusnak egyenként kell az elektori szavazatokat hitelesíteni, ám ha egy szenátor és egy képviselő is szót emel a szavazat hitelességét illetően, a szenátus és a képviselőház külön-külön kell, hogy megtárgyalja, igaz-e, hogy a szavazat nem érvényes. Ez nem változtathatja meg a választás eredményét (azért, mert a képviselők között a demokraták vannak többségben), akadályozni azonban tudja.

A főtörténés, azonban nem ez lett. Trump természetesen tovább folytatta a sértődött óvodás szerepét és arra szólította fel híveit, hogy menjenek a Capitoliumhoz és tüntessenek mellette. A felbőszült tömeg (akit Trump a helyszínen is elmondott véleménye, miszerint a választást elcsalták, tovább hergelt) nekiment az épületet védő erőknek, majd magába az épületbe is bejutott. 

Az ülést be kellett fejezni egy időre, több irodát (republikánust és demokrátát egyaránt) feldúltak. Magát az alelnököt evakuálni kellett. 

A rendőrség védte az épületet és a bent tartózkodókat. Ma reggel ott tartunk, hogy 4 ember meghalt, 1 nőt biztosan lelőttek, a másik 3 emberről nem tudni, hogyan haltak meg. Rendőrök is megsérültek, azonban sikerült a Trump-támogatókat kiebrudalni az épületből, többeket letartóztattak, majd folytatódott a hitelesítés.

Trump közveszélyes őrült. Ez most már tény. Mint elnök tudnia kellett volna, hogy a támogatói elhiszik, amit mond és így súlya van. A 4 ember halála, bár nem egészben, de jórészt az ő hibája.

A másik tanulság, hogy a nép nem jól teszi, ha olyan vezetőt választ, aki túlságosan ideologizálja önmaga kommunikációját. Ez volt Trump. És az lett a vége, hogy a követői mindent elhittek neki és úgy gondolták, ők majd megsegítik szegény elnöküket.