Vissza a terembe!

Bár még talán korai kijelenteni, de egyelőre úgy látszik, már csak ezen a héten kell a középiskolásoknak és egyetemistáknak otthon tanulniuk, jövő héten visszamehetünk az iskolákba és folytatódhat az oktatás normál üzemmódban.

Tavaly, mikor a téli szünetről visszatértünk, nem gondoltuk volna, hogy egy új tanulási/tanítási rendszert kell megszokni. Orbán Viktor nem húzta el az elkerülhetetlent, és március 13.-án este (!) bejelentette a digitális oktatás bevezetését.

Bár a kormányzati propaganda, azt sulykolta, hogy az iskolák sikeresen átálltak alig 2 nap alatt, az otthonról való tanulásra/tanításra, ez egyértelmű hazugság. Volt olyan iskola, ahol már hétfőn valamennyire elkezdődhetett az oktatás, a legtöbb helyen azonban erre várni kellett, olyan települések is voltak, ahol sehogy nem tudták elkezdeni, hiszen nemhogy internet, még áram sem mindenhol volt.

Az első online oktatáson egyértelműen látszott, hogy nincsenek rá felkészülve sem a diákok, sem a szülők és legfőképpen nem a tanárok. Ez persze várható volt, hiszen a technikai felszereltség mellett, hiányzott az, ehhez a tanítási módhoz való tudás és tapasztalat is. A nyári szünetre úgy mehetett el tanár és diák egyaránt, hogy tudta, az elmúlt hónapok nem sokat értek.

Szeptemberben már normál körülmények között kezdődött az új tanév. Sorjában repkedtek a hírek, arról, hogy mikor lesz újra otthoni oktatás. Augusztus végén azzal rémisztgették a népet, hogy 1 napot mennek a gyerekek. Ez persze nem lett igaz, ezért folytatódott az elméletgyártás. 1 hét, 3 hét, őszi szünet. Végül egyik sem lett igaz és a kormány elhúzta a bevezetését, amennyire csak merte. November 11.-én 8.-tól felfelé átálltak a digitális oktatásra.

Ez az átállás már jóval könnyebben volt, már aznap tudtuk folytatni, ott ahol előző nap abbahagytuk. Már jobban hasonlított otthoni tanulásra, mint tavasszal. A téli szünetre már nem úgy mentünk el, hogy újabb hetek mentek el feleslegesen, hanem úgy, hogy, bár lassabban, de tudtunk tanulni/tanítani.

Most még egy hét online, majd jövő héten (ha a vírus is úgy akarja) normál üzemmódban folytatjuk az évet. Fontos lenne azonban, hogy ne felejtsük el azt a tapasztalatot, tudást, amit a digitális oktatás alatt szereztünk.

  • A diákok nem a tanárok felügyelete alatt tanultak, így önmagukra kellett figyelniük, hogy mit csinálnak az órán, hogy csinálják meg a beadandókat, becsületesen vagy csalva szereznek jegyeket. Ezzel ők nem csak tanuló gépek voltak, hanem a tanulásban jóval önállóbbnak kellett leniük.
  • A tanárok pedig újabb eszközöket, alkalmazásokat, tanítási módszereket találtak ki, amiket jó lenne (részben) átültetni a rendes oktatásba is.

A járvány kényszerítette ki az otthoni tanulást/tanítást, de ha látjuk az ebben rejlő lehetőségeket, akkor elkezdődhet a magyar oktatásnak egy olyan reformja, aminek az eredményeként a tanulók már egy sokkal diák- és nem tananyag orientáltabb rendszerben végezhetik tanulmányaikat. 

Ui.: Mindenkinek egy sikerekben gazdag, és koronától mentes Boldog Új Évet kívánok!