Politikamentes fiatalság

Német órán voltam és kaptunk egy szószedetet témákra bontva. Volt benne minden, ami az életünket érintette: oktatás, munka, táplálkozás, satöbbi. Volt benne több olyan téma is, ami a politikát érintette (kormányzás, pártok, választás), ám ezeket sorra átugrottuk, mivel, ahogy a tanárnő fogalmazott: “feleslegese”. Pedig a politikának nem kéne feleslegesnek lennie.

A politika az ókori görög polisz szóból származik, jelentése közélet. Azaz lényegében mindannyian politikát folytatunk akkor, amikor, lényegében, bármit csinálunk, ami nem magánügy. 

Ma Magyarországon (gondolom máshol is) az a tendencia, hogy a fiatalabb generáció többsége nem foglalkozik politikával. Felesleges és értelmezhetetlen dolognak tartja. Ez, szerintem, azért van, mert inkább követünk semmitmondó “infuencereket”, mint, hogy azt a pár percet, mondjuk egy döntés elolvasásával töltenénk.

Azonban, amíg tanárok azt sulykolják a diákokba, hogy ez így van, addig ez nem fog változni. De mi ezzel a gond? Miért gond az, hogy a fiatalok x%-a nem érdeklődik a politika iránt? Azért, mert 30 év múlva nagyrészt azok fognak szavazni (már ha elmennek egyáltalán, ami szintén nem pozitív tendenciát mutat) és úgy döntenek, hogy azt sem tudják, hogy kire teszik az x-et.

Miért érdeklődj a politika iránt? A legnagyobb érv emellett az, hogy a politika azon dolgok egyike, amik az élet szinte minden területére begyűrűzik és minden egyes nap kapcsolatba kerülsz vele. Ha elmész a boltba és nézed a tej árát, ha elmész egy parkba vagy ha ügyet intézel valamilyen szinten kapcsolatba kerülsz a politikával.

A másik érv, hogy a politikusok is tudják, hogy ez a helyzet és ezért nem figyelnek arra, hogy mit mondanak, csinálnak 2 választás között. A választások előtti kampányidőszakban, azonban a legegyszerűbb, legprimitívebb kampányszövegekkel jönnek elő. Így azonban, nem az fog kiderülni, hogy ki az alkalmasabb az ország/város vezetésére, hanem, hogy kinek a kommunikációja a célratörőbb.

Az, hogy ez megváltozzon, el kéne kezdeni a ténylegesen tudatos állampolgárok nevelését. Kezdve azzal, hogy felvilágosítjuk a diákokat, hogy miért fontos ez, miért jó nekik, hogy, például 1 nap egyszer elolvasnak néhány cikket és nem csak akkor, amikor valami nagy botrány (lásd: Szájer József) jön velük szembe. 

Természetesen itt is (ahogy általában) nagyon nagy szerepük van mind a szülőknek, mind a tanároknak. Ha a gyerek azt látja, hogy a tanár nem kerüli a politika témáját (hangsúlyozom: NEM politizál, HANEM politikáról általában beszél) és otthon sem azt, hogy a híradó politika rovatánál elkapcsol a szülő, akkor el fog kezdeni híreket olvasni/nézni. És ennyi már elég!

Nem az a cél, hogy mindenki politológus vagy politikus legyen, hanem az, hogy érdeklődjön ezen témák iránt és mikor választásra kerül sor ne az alapján döntsön, hogy melyik oldal tudta jobban megalázni a másikat, hanem át tudja gondolni, hogy az ő élete (vagy a közelében élőké) mennyiben változott, jobb lett vagy rosszabb.