Lengyel-magyar két jó barát???

Ez a kérdés jutott eszembe, miután ma reggel Orbán Viktor a Kossuth Rádióban, úgy fogalmazott: “nem fog menni” a lengyelek által javasolt megoldás, miszerint az uniós pénzek elosztását a jogállami feltételekhez kötnék, ám ezeket a szabályokat részletesen leírnák.

Mint ismeretes, Orbán Viktor és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök még novemberben jelentette be, hogy megvétózzák az uniós költségvetési javaslatot és a közös hitelfelvételt, mivel jogállami feltételekhez kötötték volna az uniós pénzek elosztását.

Az elég egyértelmű, hogy Orbán miért akarja ezt megfúrni. Ha a jogállamisághoz kötnék a pénzosztást, akkor Magyarország (ez esetben: Orbán rokonsága, barátai) jóval kevesebb pénzt kapna. Azonban a lengyel lépés nem hinném, hogy célravezető, hiszen bár ellenük is folyik a 7-es cikkely szerinti eljárás, az Unió nem szokta kritizálni a pénzek felhasználását.

Az is megérthető, hogy miért akarják az uniós államok (köztük a V4-ek 2 tagja is), hogy a gazdaságot és a fejlesztéseket segítő milliárdok, de Mészárosnál, Tiborcz-nál és társaiknál landoljanak. Mára ismerték fel, hogy Orbán rendszere nem túl előnyös, ezt próbálják visszafordítani, úgy, hogy egyszerűen elveszik a pénzt.

Azonban azt is látni kell, hogy ezek a jogállami feltételek nincsenek letisztázva. Persze, tudjuk, hogy független igazságszolgáltatás meg média és, hogy ugyanolyan esélyekkel induljanak a pártok a választásokon, de ezek eléggé tág témák és ha nincsenek kőbe vésve, akkor értelmezésük is változó lehet.

A lengyel kormány javaslata teljesen elfogadható, sőt ennek alapvetőnek kellett volna lennie már akkor, amikor a jogállami szabályozás elsőnek felmerült. Ám az Európai Unió sem biztos, hogy olyan nagyon akarja ennek tisztázását. Ott is politikusok ülnek és magukat vagy az országukat akarják előnyösebb helyzetbe hozni. Ha pedig megvonják a pénzt egy-egy országtól, az egyszer csak valakinél landolni fog.

Az, hogy idáig jutottunk, mindkét fél felelős. Felelős a magyar kormány, amiért olyan hatalmat épít ki, ami 2 lábbal tiporja a demokráciát és valamikor az emberi jogokat is, de felelős az Unió is, amiért hagyta és tétlenül nézte (bizonyos szemszögből nézve támogatta), hogy egy uniós országban ezt kiépítsék.