Ki árult el kit?

Direkt vártam véleményemmel a pedofil törvénnyel kapcsolatban, mert nem kívántam indulatból írni. Azt már elég sokan elmondták, hogy mennyire felháborító a homofób kiegészítése egy olyan törvénynek, mely mögött végre teljes egyetértésben tudott felsorakozni nemcsak az ellenzék, hanem a komplett magyar társadalom is. Kár volt elrontani, de persze ez előre borítékolható volt, a Fidesztől sok jóra nem lehetett számítan

Most azonban nem arról lesz szó, hogy mennyire undorító a homoszexualitás és a pedofília összemosás, sem arról, hogy a törvény milyen károkat okozhat az LMBTQ-gyerekekben, hanem az ellenzéki összefogás (bár lehet, hogy most már tényleg jobban ráillik a Fidesz és a kormánypárti sajtó által ráragasztott moslékkoalíció kifejezés) kritikán aluli viselkedése.

Természetesen nem azt akarom kifogásolni, hogy az összefogás baloldali pártjai bojkottálták a szavazást, ez a része azért jó volt, nem sok ilyen példa volt az elmúlt évek magyar politikájában. Persze ennek sem szabad semmi pluszt tulajdonítani, hiszen ez egy jelképes lépés volt, semmi több.

A Jobbik viselkedése azonban már bőven kritizálható. Az, hogy valaki nem támogatja a melegek házasságát vagy az örökbefogadási lehetőséget, nem ördögtől való dolog, nem kell mindenkinek beállnia e mögé. Az azonban, hogy az állítólag már jobbközép Jobbik megszavaz egy ilyen törvényt (teszi ezt a Fidesszel karöltve) már jobban emlékeztet a régi pártra, akivel az ég világon senki sem akart összefogni (mondjuk, ők sem nagyon akartak senkivel).

És itt jön be az összefogás másik kritikája, mégpedig az, ahogy erre a többi ellenzéki párt reagált. Mert nem az történt, hogy lehordták mindenfélének a Jobbikot, de még egy ejnye-bejnye sem történt. Egyszerűen elkezdték mosdatni a Jobbikot, tették ezt amúgy röhejesen: Csárdi Antal LMP-s képviselő ugyanis azt találta ki, hogy “a Jobbik csupán egy más megoldást talált a tiltakozása kifejezésére”. Eléggé ellentmondásos úgy tiltakozni egy törvény ellen, hogy közben megszavazom.

Bennem ezek után már csak egy kérdés merül fel: ki árult el kit? A Jobbik az összefogást azzal, hogy egyedüliként szavazta meg a törvényt, vagy az egész összefogás a saját szavazóit, amikor azt kérte, hogy tegyék félre azokat az alapelveiket, hogy bizonyos pártokkal nem fognak össze, de ők egy fikarcnyi lépést sem tudnak tenni azért, hogy ez befogadható legyen?