Ki legyen az ellenzéki jelölt?

Tegnap volt egy vitám Facebookon a lehetséges ellenzéki miniszterelnök-jelöltről. Innen jött az ihlet, hogy sorba vegyek néhány lehetséges jelöltet. Összesen 5 politikust tartok esélyesnek a közös ellenzéki lista miniszterelnök-jelöltjének:

1. Dobrev Klára

Gyurcsány Ferenc egyik interjújában már belengette, hogy a DK szívesen indítaná Dobrev Klárát az előválasztáson. A lehetséges jelöltek közül, ő az egyetlen, akire soha sem szavaznék, akkor sem, ha ő lenne a közös jelölt. Szinte semmi politikai tapasztalata nincs, kivéve az Európai Parlamentet, ahova a férje tette be. Ha ő lenne a miniszterelnök (amire elég kicsi az esély, mert Orbán könnyűszerrel leverné), akkor sem ő irányítana, hanem Gyurcsány Ferenc.

2. Márki-Zay Péter

Számomra az egyik legesélyesebb jelölt. Mondhatni, ő volt az ellenzéki összefogás első fecskéje, miután 2018. február 25.-én függetlenként, az ellenzéket a háta mögött tudva lett Hódmezővásárhely polgármestere. Emiatt mondhatnánk őt az összefogás szimbólumának is. De vajon mennyire lenne hozzá illő, hogy lemond, mint polgármester és (győzelem esetén) miniszterelnökként folytatja tovább? Szerintem nem nagyon!

3. Jakab Péter

A Jobbik elnökét is számon tartják Orbán lehetséges kihívójának. Az egyik leghangosabb magyar politikus többször is került Orbánnal szembe, és “meg is hurcolták”. A listámon ő az egyetlen, aki jelenleg is a parlamentben ül, így napi szinten találkozik a magyar törvényhozással, annak minden előnyével és hátrányával. Ám vannak olyanok, aki pont az ő személye miatt nem szavaznának a közös listára.

4. Karácsony Gergely

Budapest volt a tesztalany. Vajon tényleg működik az összefogás? Ha újra Tarlós lett volna a főpolgármester, valószínűleg nem gondolkoznánk azon, ki legyen a közös jelölt, hiszen nem lenne közös lista sem. Azonban Karácsony nyert és bebizonyította, hogy az ellenzék tud sikeres lenni. Az, hogy milyen főpolgármester is valójában, még nem derült ki (bár nem budapestiként számomra nem is fog közvetlenül), de mint az ellenzék közös vezetője, legalábbis a fővárosban, már igen. Kérdés, hogy akar-e egyáltalán miniszterelnök lenni.

5. Fekete-Győr András

Mint a legfiatalabb “jelölt”, talán neki van a legkevesebb esélye a jelöltségre, mégis úgy lett az ellenzék egyik arca, hogy sem ő, sem a pártja nincs bent a parlamentben. Emiatt neki van a legkevesebb vezetői tapasztalata, mégsem tartom elképzelhetetlennek, hogy ő legyen a miniszterelnök-jelölt. Bár az előbbi 4 esélyesebbnek tűnik.

De kell-e egyáltalán azon gondolkodni, hogy ki legyen a közös ellenzék jelöltje? A Facebook-vitába bekapcsolódott egy másik ellenzéki szavazó is, aki szerint mindegy, hogy ki a miniszterelnök, csak ne Orbán. Szerintem azonban a helyzetnek nem ilyen egyszerűnek kéne lennie. Bár a legfőbb cél legyen az, hogy Orbán Viktort leváltsák, de azért az se legyen mindegy, hogy kire, hiszen egy jobb országot is akarunk építeni, amihez pedig elengedhetetlen egy megfelelő kormányfő.